Ретроспективната изложба Христо Маринов – майсторът творец“  събра днес в

...
Ретроспективната изложба Христо Маринов – майсторът творец“  събра днес в
Коментари Харесай

Невена Минева поздрави майстора Христо Маринов обявен за Живо човешко съкровище

Ретроспективната галерия „ Христо Маринов – майсторът създател “  събра през днешния ден в Етъра другари и посетители на оповестения от Министерство на културата за Живо човешко богатство габровски занаятчия мутафчия.

Официалното разкриване на изложбата се трансформира в същински празник и мотив за потвърждение на самопризнание към уменията и отдадеността на Христо Маринов. Заместник – кметът Невена Минева поздрави занаятчия Христов от името на Община Габрово и сервира приветствен адрес от кмета Таня Христова, в който се споделя:

„ Поздравявам Ви за признанието, което получихте от Министерството на културата. За мен е чест да познавам персона, вписана в Националната представителна листа „ Живи човешки съкровища – 2022 “. Благодаря Ви за труда, усърдието, упоритостта и волята да запазите за поколенията този прелестен поминък – мутафчийството.

Знам, че всеки занаятчия влага в изделията си от личната си психика, показва себе си и даже комуникира със света точно посредством изкуството, което основава. Затова, разрешавам си да Ви поръчам да влагате в изтъканото от Вас и доста обич, съгласие, наслада и мир. Така щото всеки, който отнесе в дома си измайсторено от мутафчията Христо Маринов, да бъде дарен с тези благословии за благополучие. Радвам се, че тъкмо Габрово има привилегията да се гордее с единствения занаятчия мутафчия в България. Но поисквам си, този поминък да бъде съхранен и удължен тук в Регионален етнографски музей навън „ Етър “, за което разчитаме на Вас. “

Изложбата за Христо Маринов показва богатата палитра от умения на майстора посредством направени от него произведения. Вече 40 години той ползва достоверната технология в производството на мутафчийски произведения в музей „ Етър ”. Придобитият мурафет в този изчезващ поминък – мутафчийството, го предизвика да търси разнообразни креативен провокации. Умело опитва с тъкачни техники; усвоява боядисването, с цел да  покаже, че пъстротата може да участва и в козинявите изделия; учи и практикува тъкане на колани „ на кори “ и плетене на въжета.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР